Imprimare

Plante aromatice

Scris de Daniel Zimbreanu. Posted in Plante aromatice

Este de preferat ca plantele aromatice sa le aveti proaspete si sa le adaugati in manckit aromaticeare cu putin inainte de a termina. Cum nu poti merge zilnic la piata si chiar si acolo nu ai garantia ca sunt culese in aceiasi zi o solutie e sa ai propria ta gradina de ierburi aromatice pe balcon sau intr-o jardiniera la geam.

Probabil crezi ca e complicat, te asigur ca nu e, mai mult ca sa nu pierzi vremea cu decizi, decizi, am selectat pentru tine seminte a 6 plante aromatice, am mai luat 6 ghivece, niste substrat ca sa ai cu ce umple ghivecele, am scris si tiparit ceva instructiuni si le-am bagat pe toate intr-o cutie. Ce ai tu de facut e sa desfaci cutia, sa umezesti substratul, sa il pui in ghivece, sa etichetezi ghivecele (ai in cutie si etichetele) sa semeni si cam atat. Iti ia maxim 30 minute apoi mai aloci cateva minute, nu mai mult de 5 ca sa verifici zilnic umezeala substratului si daca e cazul sa uzi plantutele ce vor deveni plante si curand te vei putea bucura de aroma proaspta a celor 6 ierburi mergand doar cativa metri si stiind sigur ca le gasesti proaspete.

Mai pare complicat? Si daca mai spun ca pana joi 19.04.2012 ai reducere de 18,5% incerci cutia mea? Cumpara acum!!!

Ce ti-am pregatit?

Sa le luam in ordine alfabetica si nu oricum ci a denumirii stiintifice ca e unica, cea populara difera de la zona la zona, de la tara la tara.

Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Originar din stepele Rusiei si din Mongolia s-a raspandit catre Mediterana. Rolul lui este de a amplifica gustul mancarii la fel ca sarea, asa ca, cei care nu pot manca sare o pot inlocuii cu tarhon. Se potriveste la mancarurile cu pui, la sosurile cu smantana dar si la maioneza si ciuperci.

Mai poate fi folosit la condimentarea pestelui iar adaugat in salate le imbogateste.

Ca planta medicinala este cunoscut ca stimulator al digestie avand totodata si efect diuretic.

Este de preferat ca varfurile tinere ale lastarilor si frunzele sa fie consumate proaspete, deoarece, dupa uscare, mare parte din aroma se pierde.

Se poate pastra in ulei de masline sau otet sau se poate congela caz in care aroma se pastreaza.

Menta, Izma (Mentha piperita)

mentaCunoscuta si sub numele de menta de ceai a aparut ca urmare a incrucisarii dintre izma-broastei (Mentha aquatica) si iarba creata (Mentha spicata).

La ce putem folosi menta?, cred ca toti puteti da cateva raspunsuri si daca le adunam umplem ceva pagini. Dar daca tot suntem la capitolul asta sa enumer cateva: condimentarea mancarurilor orientale si picante, a iaurtului, a dulciurilor, lichior, sosuri, salate, supe.

Ca planta medicinala are efect calmant in cazul crampelor. Ceaiul de menta scade discofortul cauzat de problemele digestive iar inhalatiile sunt folosite impotriva racelii si a nasului infundat.

Pentru o respiratie proaspata am fost invatati (era sa spun dresati) sa mestecam guma care este? ati ghicit: mentolata. Va propun sa sariti peste guma de mestecat si sa mestecati cateva frunze de casino online menta.

Busuiocul (Ocimum basilicum)

busuiocVa asteptati sa zic ca este originara din zona Mediteranei, asa-i? e uite ca nu e. E cunoscuta de secole ca planta aromatica in Asia dar s-a raspandite cam peste tot.

Folosita des in bucataria mediteraneana se adaga la salate si paste, frunze sau sub forma de sos.

Cautati pe net reteta sosului Pesto o minune de sos pentru paste, veti gasi fel de fel de variante: cu seminte de pin, cu nuci decojite, seminte de floarea soarelui sau alune, incercatile pe toate ca nu aveti ce pierde, o sa va alegeti la un moment dat preferata.

Busuiocul mai poate fi folosit la condimentarea felurilor pe baza de carne sau peste.

Busuiocul ajuta digestia, ceaiul din frunze ajuta impotriva crampelor stomacale si stimuleaza pofta de mancare.

Va aduceti aminte ca pomeneam mai sus de respiratia proaspata?, merge si cu frunzele de busuioc dar daca la menta Sinun tulee kierrattaa bonusrahaa casinos sa riittava maara ennen kuin voit nostaa rahat. se mestecau cateva frunze, la busuioc se ia o mana de frunze proaspete se pun intr-o cana cu apa fierbinte, se lasa 15 minute si cu apa respectiva va clatiti gura.

Oregano (Origanum vulgare)

oreganoE originar din zona Mediteraneana? de data asta da, de acolo e. S-a raspandint insa in toata Europa ba a mai trecut si Oceanul Atlantic in America de Nord dar si in cea Centrala daca tot era in zona.

Bun oregano, folosit la pizza, la supe, carne sau paste, gustul lui este inconfundabil. La ce am mai putea sa il folosim? Ce ziceti de salate si daca e originala din zona marii Mediteraneene incercati o salata greceasca. Ce credti oare un sos pentru paste ar merge cu oregano? Eu zic ca da, voi?

Ca si planta medicinala oregano stimuleaza functia vezicii biliare. Ceaiul preparat din o lingura de oregano la o ceasca cu apa fierbinte amelioreaza problemele stomacale si intestinale, cum ar fi diareea. Daca la ceai adaugati miere de albine este foarte eficient impotriva tusei.

Salvie (Salvia officinalis)

Provine din zona de coasta a tinuturilor mediteraneene.

Este atat planta aromata cat si planta medicinala.

Salvia poate fi utilizata la condimentarea felurilor cu carne rosie sau pui, poate fi folosita in combinatie cu piperul si usturoiul.

Calite in ulei si unt frunzele de salvie au un gust minunat amestecate in taitei.

Ca planta medicinala ajuta la digestie stimuland activitatea vezicii biliare. Are proprietati antiseptice si dezinfectante, vindecand ranile.

Ceaiul de salvie are efect: antinevralgic, hipoglicemiant, coleretic, antisudorific, neurotonic, antiseptic si antiinflamator.

Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza si bolnavilor de epilepsie.

Modul de preparare al ceaiului de salvie: adaugati 2 linugurite de salvie macinata si uscata la fiecare 200ml de apa, lasati sa fiarba la foc, dupa care acoperiti vasul cu un capac 15-20 minute.

Cimbru de gradina (Satureja hortensis)

Este originar din zona mediteraneeana

Pe langa aroma caracteristica are si o iuteala a gustului ceea ce a facut ca cimbru de gradina sa fie folosit ca substitut (slab) pentru piperul negru in cazul celor cu intoleranta la piper.

Este rar utilizat in condimentarea carnurilor fiind folosit mai ales la condimentarea legumelor si in special al celor cu linte sau fasole unde ajuta digestia.

Ca planta medicinala sunt convins ca intuiti ca poate fi folosit in unele afectiuni digestive, pentru ameliorarea flatulentei si a crampelor.

Cumpara acum